Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

«Τον αισθανόμαστε δίπλα μας… Κοντά μας… Να δέεται υπέρ της Εκκλησίας, της Πατρίδας και των κατοίκων της περιοχής».




            Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα-συμπέρασμα από τη σεμνή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 20 χρόνια από το θάνατο του αλησμόνητου επισκόπου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου 2015  στη Βήσσανη Πωγωνίου, στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού . Για την ιστορία να πούμε ότι παρόμοια εκδήλωση είχε λάβει χώρα και στην Επαρχία Κονίτσης, στην κωμόπολη της Κονίτσης, τον περασμένο  Δεκέμβριο. Στην εκδήλωση της Βήσσανης εψάλησαν απο την Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως Ύμνοι  (του Αγ. Νικολάου, που τιμάται  ο Ενοριακός Ναός , η Α΄ Ωδή και τα Μεγαλυνάρια του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος
της Θεοτόκου και του κανόνος εις τους εν Βορείω Ηπείρω Αγίους κ.λπ.), τραγουδήθηκαν άσματα («Στον νέο Πατρο-Κοσμά», «Στον Δεσπότη - ήρωα ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ»), απαγγέλθηκε ποίημα («Δεν υπάρχουν πλέον
σύνορα γι’ αυτόν» του Σταύρου Μποζοβίτη) και προεβλήθησαν βίντεο με αποσπάσματα από ομιλίες του Σεβαστιανού που αφορούσαν εθνικά αλλά και πνευματικά θέματα. Η χορωδία έκλεισε με ένα νέο τραγούδι, εκτός προγράμματος, αφιερωμένο στον Όσιο Παϊσιο, αφού ο Άγιος Γέροντας εκοιμήθη 5 μήνες νωρίτερα απο τον μακριστό Σεβαστιανό της ίδιας χρονιάς (1994).
            Ο κεντρικός ομιλητής Αιδεσιμολογιώτατος π. Ηλίας Μάκος, θεολόγος και εφημέριος ακριτικών ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης που υπήρξε χειμαρρώδης στο λόγο του και εκφραστικότατος, έκανε το ακροατήριο  να συγκινηθεί και να θυμηθεί στιγμές μεγαλείου του ανεπανάληπτου Ιεράρχου.
            Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ο π. Ηλίας Μάκος, ανέφερε επτά περιστατικά από τη ζωή του Μητροπολίτου Σεβαστιανού. Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι «η εικόνα, που έχει αφήσει πίσω του ο Σεβαστιανός, είναι εκείνη του οραματιστή και ταυτόχρονα του αγωνιστή, που καταφέρνει να κάνει το όραμα πράξη και έργο, να χαράξει δρόμους και να εμπνεύσει να τους ακολουθήσουμε. Γιατί τα οράματα γεννιούνται στους ευλαβικούς ανθρώπους, αλλά σχηματοποιούνται από τους δυνατούς και τους γενναίους. Από ολοκληρωμένες και ακτινοβολούσες προσωπικότητες, όπως αυτή του αξέχαστου Σεβαστιανού».
Επίσης ο ομιλητής υπογράμμισε ότι «και σήμερα, 20 χρόνια μετά το θάνατό του, νιώθει κανείς τα δύο του χέρια να εξακολουθούν να υψώνονται ικετευτικά στο Θεό…  Τα καθάρια μάτια του να εξακολουθούν να αντικρίζουν τους φτωχούς και περιφρονημένους. Τον ξάστερο νου του να συλλαμβάνει τους καημούς και τους πόθους των ταλαιπωρημένων Βορειοηπειρωτών. Και να υπερασπίζεται το δίκαιο των αδικημένων».
            «...Ο Σεβαστιανός αν και απουσιάζει δεν απουσιάζει. Αν και λείπει, δεν λείπει. Και αυτό, διότι έκρυβε μέσα στην καρδιά του μεγαλείο, πίστη, ταπεινότητα και ευγένεια. Αυτόν που κάποιοι, χωρίς να τον ξέρουν τον χαρακτήριζαν σκληρό και συντηρητικό, ήταν ένα κομμάτι μάλαμα, με τα ευαίσθητα χαρακτηριστικά ενός παιδιού. Ή καλύτερα ήταν ένας επίγειος άγγελος, που συνεχώς φτερούγιζε προς τον ουρανό».  
            Χαιρετισμός στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, που ήταν παρών, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας του Σεβαστιανού ήταν αγώνας με σημασία και αξία διαχρονική, που οφείλουμε περισσότερο από κάθε άλλο καιρό σήμερα να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί.
            Στην εκδήλωση,  παραβρέθηκαν κληρικοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πωγωνίου, Πρόεδροι Αδελφοτήτων, ο Πρόεδρος της Πανπωγωνησιακής Ομοσπονδίας,   κάτοικοι και πολλοί απόδημοι από την Επαρχία Πωγωνίου. Η εκδήλωση έκλεισε από τον Εφημέριο του Ι. Ναού Βησσάνης π. Γεώργιο Μήτση ευχαριστώντας όλους για την συμμετοχή τους και την συμβολή τους στην τόσο ωραία ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση, αλλά και την παράκληση να επαναληφθούν παρόμοιες ευκαιρίες στο εγγύς μέλλον. Ακολούθησε η φήμη του μακαριστού Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ με το ακροτελεύτιο «ΑΙΩΝΙΑ Η  ΜΝΗΜΗ» και  εψάλη  με ένα στόμα ο Εθνικός Ύμνος από τους παρευρισκομένους. Μετά το πέρας της Εκδηλώσεως το Ενοριακό Συμβούλιο προσέφερε νηστίσιμο κέρασμα συνοδεύοντάς το με  χυμούς, δείχνοντας έτσι την ευχαριστία του προς τους επισκέπτες.

Χ.Ι. Αμαραντινός