Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στη Νέα Ζούζουλη

 Αναδημοσίευση από τον επίσημο Ιστοχώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας (www.imkastorias.gr)

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέας Ζούζουλης Καστοριάς τελέσθηκε σήμερα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, καθώς και το Ιερό Μνημόσυνο του Υπολοχαγού ΠΖ Αλέξανδρου Διάκου, του πρώτου Έλληνα Αξιωματικού Στρατού Ξηράς που έπεσε μαχόμενος στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο και ο οποίος κατάγονταν από τη νήσο Χάλκη της Δωδεκανήσου.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, συνιερουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Γέροντας Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή του καλού Σαμαρείτου, σημειώνοντας πως η αγάπη που έδειξε ο καλός Σαμαρείτης έχει δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
Πρώτον, η αγάπη είναι ανιδιοτελής, αφού θεωρεί την πράξη του ως καθήκον του, χωρίς να περιμένει κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Και δεύτερον, η αγάπη που έδειξε ο Σαμαρείτης ήταν ηρωική, γιατί μπορεί ακόμα να παραμόνευαν οι κακοποιοί που είχαν χτυπήσει προηγουμένως τον διερχόμενο από Ιερουσαλήμ εις Ιεριχώ και να πάθαινε τα ίδια.
Και συνέχισε ο κ. Ανδρέας λέγοντας πως σήμερα η Εκκλησία και το Έθνος μάς προβάλουν δύο μεγάλες μορφές. Τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, του οποίου τη μνήμη τελούμε σήμερα και ο οποίος ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, υπήρξε και ηρωικός και ανιδιοτελής. Τάιζε χιλιάδες πονεμένους ανθρώπους καθημερινά και τόλμησε να τα βάλει με την αυτοκράτειρα Ευδοξία, καταγγέλλοντας τη σπατάλη και τη διαφθορά της αυλής των ανακτόρων.
Και η δεύτερη μορφή που τιμούμε σήμερα είναι ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος. Και η δική του αγάπη υπήρξε ανιδιοτελής. Γιατί πολέμησε τους Ιταλούς, αποκλειστικά και μόνο, για να μείνει η Ελλάδα μας ελεύθερη. Χωρίς να περιμένει τίποτα. Αυτό δείχνει και τον ηρωισμό του Διάκου, τόνισε ο Ιεράρχης της Κόνιτσας.
Και κατέληξε λέγοντας πως αυτά τα πρόσωπα θα πρέπει να αποτελούν τα πρότυπα για τη νεολαία μας. Εύχομαι και προσεύχομαι, είπε ο κ. Ανδρέας, να χαρίζει σε όλους μας ο Κύριος Ιησούς Χριστός τη χάρη και την ευλογία του Παναγίου Πνεύματος και να πορευόμαστε με πίστη, με αφοσίωση στην Εκκλησία μας και στα ιδανικά της Ελλάδος, με αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, για να αξιωθούμε της αιωνίου ζωής.
Παρόντες στην Ιερά Ακολουθία ήταν οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, ο Δήμαρχος Νεστορίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Υποδιοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Υποστράτηγος Γρηγόριος Γρηγοριάδης, ο Συνταγματάρχης 15ου Συντάγματος Πεζικού, Διευθυντής της Αστυνομίας Καστοριάς, φορείς του τόπου, ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Ζουζουλιωτών καθώς και ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχαήλ Πατρός, συνοδευόμενος από τον Ιερέα και κατοίκους του νησιού.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων υπέρ της πατρίδος, η κατάθεση στεφάνου και η αδελφοποίηση του Δήμου Νεστορίου με τον Δήμο Χάλκης. Τα χωριά της Πίνδου που έπεσε μαχόμενος ο Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, ανήκουν στον Δήμο Νεστορίου.

 Φωτογραφίες: Ι. Μ. Καστορίας